11.8.05

WiMax Tallinnasse?

Arvo Mägi kirjutab Delfis, et Inteli Euroopa juhi Jeff Clarki Eesti-visiidi eesmärgiks oli sondeerida pinda Tallinna katmisel WiMaxi traadita internetivõrguga.

Pooltargumendid:

  1. Interneti kasutajaskond laieneb ja sellega koos ka inimeste kaasatus avalikku arutellu.
  2. Linn saab pakkuda mitmeid uusi virtuaalteenuseid elanikele, eeldusel, et neil on raha arvutite-seadmete ostmiseks, nad oskavad arvuteid kasutada ning neil on vaja ja nad tahavad linnaga e-teel suhelda. Huvitav oleks näha kuskil statistikat, mis ütleks, kui palju tallinlasi juba praegu kasutavad internetti. Ehk on kuskil linnavalitsuses peidus ka uuring, mis ütleb, kui palju inimesi lisanduks interneti kasutajate hulka.
Vastuargumendid:
  1. Ühe operaatori eelistamine aitab kaasa monopolile ning konkurents (= kvaliteet) kannatab. Tallinna netiühenduse pakkujate turg saab ränga tagasilöögi, sest teiste operaatorite klientide arv väheneb.
  2. Sõltuvus ühe tehnoloogia pakkujast ehk Intelist.
  3. Kahtlen sügavalt, kas inimesed, kellel praegu pole raha arvuti ostuks ega interneti mõnesajakroonise kuutasu maksmiseks, ostavad endale tasuta interneti olemasolul arvuti ja seadmed.
  4. Maksumaksja raha eest pakutakse internetti ka neile, kes seda tegelikult ei kasuta. Penskarid ja arvutieitajad hakkavad kinni maksma arvutikasutajate netikulu.
  5. Praeguste internetikasutajate kulude kokkuhoid on minimaalne - heal juhul paarsada krooni kuus.
  6. Kvaliteet - tõenäoliselt tuleb väga suur võrguliikluse kasv hanke võitnud operaatori võrgus. Jõudu talle selle liikluse haldamise ja kvaliteedi tagamisega toime tulemisel.
Ma ei taha sugugi viriseda ja öelda, et olen tasuta ühenduse vastu. Näiteks Hollandis Leidenis on suuremat osa linnast kattev tasuta WiFi võrk olemas (kuigi mitte eriti töökindel). Tahan lihtsalt öelda, et tasuta netiühenduse pikaajalised mõjud tuleb hoolega enne otsustamist läbi mõelda.

1 kommentaar:

mamza ütles ...

2 kõige tähtsamat küsimust minu meelest on:
1. Kas äkki pole linnal tähtsamaid asju, kuhu raha paigutada ja mis vajavad koheset investeeringut?
2. Kas suudetakse tagada teenuse stabiilsust ja töökorda? Sest kui netist tehakse teenus, mille olemasolu peaks olema saadaval kõikidele ja alati (nagu elekter, vesi/kanalisatsioon), siis ta peab tõepoolest toimima 24h.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.