15.12.05

AP: Eesti kui tehnoloogia tippriigi tulevik ohus

Paar päeva tagasi pajatas The New York Times Eesti edulugu, nüüd külvavad sama juttu laiali kaks Associated Pressi ajakirjanikku muu hulgas Seattle Post Intelligenceri, Business Week online'i ja Forbesi veergudel.

Alguses on tavapäraselt juttu sellest, et Tallinnas on õhk ja kohvikud wifit paksult täis, Sten Tamkivi pajatab Skype'ist ja veidi juttu ka sellest, miks me e-Stonia oleme. Aga siis läheb huvitavamaks.

Autorite hinnangul võib Eesti kasv kõrgtehnoloogilise tõmbekeskusena takerduda, sest Eesti on väike ning meie kõrval on tohutu kõrgtehnoloogilise potentsiaaliga Venemaa. Samuti napib IT-ettevõtteil finantsi laienemiseks ja kohalik riskikapital hakkas arenema alles hiljaaegu.

1 kommentaar:

Jüri Kaljundi ütles ...

Ei võta minu mõistus kinni seda juttu, et Eestis napib raha startupidele. Reaalsuses otsivad nii eraisikust kui firmadest investorid tikutulega taga kasvõi mõnda tehnoloogiaprojekti Eestist, kellele raha tasuks anda.

Jah, palju on ideid, millele raha anda mõtet ei ole. Puudu on kas ärilisest mõtlemisest, müügi- ja turundusoskustest, juhtimiskogemusest või millestki muust. Kuid see ei tähenda, et poleks raha. Hoopis häid ideid mis on seotud tugeva seda teostava meeskonnaga, neid on vähe.

Eesti pangaarvetel on juba täna paar miljardit krooni, mis mõni kuu tagasi Skype eestlastest aktsionäridele üle kanti. Ja see raha ootab kohta, kuhu end kasvama panna. Sama kehtib Hansapanga ja mitmete muude firmade aktsionäride kohta. Vaba raha on miljardites.

Piiratud inimeste arv on tunduvalt suurem probleem. Kuid ka äriideed peavad olema sellised, mis selle piiranguga arvestavad. Väike tiim, suur idee, teostus osaliselt mujal.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.