13.1.06

Eesti innovatsiooni mahajääjate seas


TrendCharti uuringu European Innovation Scoreboard 2005 põhjal asub Eesti koos Hispaania, Bulgaaria, Poola, Slovakkia, Rumeenia ja Türgiga mahajääjate seas. Innovatsiooni tippriigid on Šveits, Soome, Rootsi, Taani ja Saksamaa. Euroliidu mahajäämus tervikuna USAst ei ole oluliselt vähenenud ning Jaapanist jääme rohkem maha kui varem.

Eesti on Euroopas Rootsi järel teisel kohal IKT-kulutuste osakaalu poolest. Eestile järgneb napilt-napilt Malta.

Samuti on Eesti tõusnud mullusega võrreldes järsult suurendanud erasektori kulutusi uurimis- ja arendustööle: kõige enam kasvatas investeeringuid uurimis- ja arendustöösse Küprose ärisektor, Eesti on teisel kohal ning Austria kolmandal.

Trendide poolelt läheb Eestil hästi ka USA patentide registreerimise kasvuga: kõige rohkem kasvas USA patentide arv Küprosel ja Iisraelis, Eesti kasv on kolmandal kohal.

Eestis on hoo sisse saanud ka kaubamärkide registreerimine: kõige enam kasvas kaubamärkide registreerimine Poolas, Poola kannul on Eesti ja Tšehhi.

Täiendet: soovitan lugeda Jüri suurepärast kommentaari!

3 kommentaari:

Rain Rannu ütles ...

Kiire pilk uuringu metodoloogiale annab aimdust, et innovatsiooni kiputakse seal võrdsustama R&D-ga high-tech sektorites.

"Innovatsioon" aga tähendab ju ükskõik mis uudse toote, teenuse, protsessi edukat (majanduslikku mõju omavat) kasutusele võtmist ühiskonnas.

Innovatsioon ei pea ju põhinema teadus ja arendustegevusel ega kõrgtehnoloogial?

Tahtmata välja vabandada Eesti kehva kohta, tundub, et uuring keskendus rohkem nende viimaste mõõtmisele...

Kristjan Otsmann ütles ...

Eks sellest on varemgi juttu olnud, et mõned asjad on selles uuringus vildakad, nt patentide üleloomulikult suur osakaal. Samuti oli Eesti Innobarometeris väga kehvakene - Eestist vaadates isegi üleloomulikult kehva - ning Innobarometer on üks Innovation Scoreboardi sisendeid, kui ma ei eksi.

Innobarometeris osales ka ainult 100 ettevõtet. Omaette küsimus on see, kuidas need ettevõtted valiti.

Statistikaamet kipub neid ikka liiga suvaliselt valima. Mu OÜ Selge Pilt sai ntx infosoovi, milles statistikaamet uurib, kui suured mu kütusevarud on :) ehk peaks kirja panema, et 1,5 tonni puitbriketti ja 40 liitrit bensiini :)

Jüri Saar ütles ...

Kuna pikem jutt kommentaarides kisub juba spämmi poole, siis innovatsiooni mõõtmisest huvitatutele võib huvi pakkuda:

http://vabalog.blogspot.com/2006/01/eesti-kui-mahajja-ehk-innovatsiooni-ja.html

Lühidalt olgu mainitud, et Eesti tegelik olukord pole pooltki nii "mahajääv" kui võiks arvata.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.