11.4.06

Teadmusveebijuttu Äripäevas

Äripäev kribis artikli Partnertextist, mis mõne kahtluse järgi on valminud Socialtexti eeskujul, ning Väinu Rozental päris ka minult kommentaari:

Milles seisneb wikinduse ainulaadsus?
Miks Sa seda kasutad? Milleks Sa seda kasutad?
Kas sa Inspiriti vikit ka tunned? Kas seda saaksid sa kasutada oma tegemistest või on USA oma niivõrd palju parem?

Vikinduse ainulaadsus seisneb selles, et igaüks saab panna veebi teistele lugemiseks sisu üles ca 5-minutilise õppimisega. Kui ettevõtte töötajad on motiveeritud infot jagama, siis pakub viki lihtsaimat võimalust kirjeldada nt erinevaid klienditeeninduse juhtumeid, tööprotseduure ja teisi viise, kuidas erinevais olukordades käituda. Eestis on juba mõned ettevõtted, kus uue töötaja esimeseks ülesandeks on viki läbi lugeda või vähemalt õppida sellest infot otsima.

Teisisõnu: viki puhul on väga oluline see, et infot on äärmiselt lihtne sellesse lisada ning hiljem seda infot kiiresti, märksõnade otsimisega leida.

Mina kasutan USA firma EditMe.com vikit selleks, et suhelda Eesti Ekspressi tehnoloogialisa Homme kaasautoritega. Vikisse paneme kirja artiklite ideed, vajadusel nende kirjutamiseks vajaliku info ning lõpuks artikli. Artikli toimetamine toimub samuti vikis. Järgmisena peaks lisama sinna ka soovitused autorile või toimetamise kommentaarid - mis oli artiklis väga hästi tehtud ning mida võiks järgmine kord paremini teha.

EditMe lahendus meeldib mulle, sest seda on lihtne kasutada, see on töökindel ning maksab veidi üle saja krooni kuus kogu Homme nö toimetuse peale. Inspiriti vikit partnertext.com ma ei kasuta, sest ma ei ole veendunud Inspiriti jätkusuutlikkuses - ma pole kindel, kas see toimib ka nelja-viie aasta pärast. EditMe'l on nii palju kasutajaid, et selle tööd on väga keeruline järsku lõpetada. Pealegi on Partnertext EditMe'st mitu korda kallim.

Üht asja unustasin kirjutada Väinule: enne viki valikut tasub uurida viki valimise viisardit, et selle abil leida oma vajadustele kõige paremini vastav viki. Muide, Partnertext selles puudub, mis minu jaoks näitab, et tegemist pole tõsiseltvõetava ettevõttega.

Täiendet: Kaido juhtis mu tähelepanu sellele, et Wikimatrixis puudub EditMe. Ja ongi nii. See näitab, et Wikimatrix pole täiuslik, kuid siiski hää tööriist.

Eks EditMe'l ole ka oma puudused - nagu näiteks paar vormindusviga ning nigel RSS tugi. Aga minu vajadustele vastab ta päris hästi.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Partnertext.com ON WikiMatrix-is.

Kristjan Otsmann ütles ...

Nüüd on olemas küll. Parandasin sissekande, aitäh!

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.