27.6.06

E-abiellumist vaja

Abiellumine ja lahutamine lähevad kallimaks. Sirje paneb ette, et võiks kehtestada e-partnerlusleppe. Igati poolt!

Mul torkas pähe samasugune mõte e-registreerimisest siis, kui viisime kaasaga Tallinna perekonnaseisuametisse ca kuu eest pabereid sisse. Selle lõbu eest kasseeriti 100 kr riigilõivu ja 600 kr teenustasu jama eest, mida me ei soovi. Paberid saame kätte alles augusti keskel.

Uurisime küll, et kas kuidagi nii ei saa, et astuksime lihtsalt kuu aja pärast hommikul läbi, paneksime käe paberile alla ja olekski asi ants, aga ei. Nimelt pole võimalik muul moel registreeruda, kui pooletunnise piduliku tseremoonia saatel. Püha müristus.

Pole ime, et registreerimisjärjekorrad on nii pikad, kui ametnikutüübid istuvad mallides kinni. Mitte ükski seadus ei ütle, et abielutunnistust tuleb kätte anda pika ja põhjaliku käojaani ajamisega libapidulikku nägu tehes.

Peaks tegema vastava ettepaneku TOMis - kehtestada e-laulatus, mille puhul abiellujad tuvastavad oma isiku kodanikuportaalis ID-kaardiga. ID-kaardil põhinev tuvastamine on vähemalt sama usaldusväärne, kui dokumenti puuriv ja sadu kroone kasseeriv ametnik.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nüüd ma olen täitsa hämmingus kohe. Poleks tulnud selle peale, et niimoodi abielluda ei saa, et lähed kohale, paned allkirjad paberile ja asi korras...

Mulle isiklikult meeldivad küll tseremooniad ja värgid sellise püha ürituse juures, aga inimesi on ju mitmesuguseid ja kui paar ikka tahab ilma suurema jamata abielluda, siis peaks see võimalik ka olema.

E-abiellumine on väärt mõte. A tee TOMi ettepanek ära ja ma lähen annan oma toetusallkirja sellele. Iseasi, kui palju TOMis mingi ettepaneku tegemine maksab. Ja kellele.

Anonüümne ütles ...

Tartus on küll võimalik ilma igasuguse tseremooniata abielluda (vähemalt paar aastat tagasi oli).

Avalduste sisseviimise ajal valisime suvalise kuupäeva (pidulikumaid tseremooniad kõigil nädalapäevadel Tartus ei peeta) ja sel päeval andsime sealsamas ametniku kabinetis allkirjad ja saime oma paberi kätte.

Ametnik ei soovinud isegi palju õnne :)

Anonüümne ütles ...

tere. on küll võimalik ilma tseremooniata registreeruda, mul küll seisab see alles ees, aga paberid said sisse antud (Tallinnas) ja lihtsalt mitu korda pidi üle kinnitama, et tõesti ei ole vaja ei fotograafi/lähedasi ega kedagi kolmandat üritusele juurde. Lihtsalt kabinetis tehakse ära 100 krooni eest.

Kristjan Otsmann ütles ...

Oh, ¤#%¤#"#"...

Me küsisime ka mitu korda üle, a käharpäine tädi kinnitas järjekindlalt, et 600 eeku ja tseremoonia ja standard ja teisiti ei saa.

Kus Sul õnnestus? Äkki on Mustamäe büroo inimlikum?

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.