12.8.08

Eelista gruusiamaist, boikoteeri venemaist

Tamar Shengelia saatis Facebookis just üleskutse asuda boikoteerima Vene kaupu seni, kuni Venemaa on väed Jürimaalt ehk Gruusiast välja tõmmanud. Täiesti nõus. Aga sellele lisaks ostkem ikka usinasti Georgia kaupu, alates mineraalveest ja lõpetades suurepärase veiniga, et toetada sõjas olevat riiki.

Mida veel saame teha? Annetada Punase Risti kaudu raha. Kuni 20. augustini saab anda oma allkirja Gruusia saatkonnas Tallinnas (Koidu 70-7). Ja muidugi tavapärased netikampaaniad, seekord aadressidel http://www.petitiononline.com/peacege/petition.html (hetkel 7787 nime) ja http://www.toetagruusiat.com/ (mingil põhjusel hetkel ei toimi).

Ja loomulikult ühine meiega Georgia öölaulupeol 19. augustil.

Kas on veel ideid?

PS: Ühe uitmõtte lisaksin siia juurde võib-olla veel. Kui Eesti käituks venemaalikult, siis võiksime katkestada ette hoiatamata Vene naftatransiidi läbi Eesti ja põhjendada seda raudtee ootamatute remonditööde, infrastruktuuri hooldusperioodi või tont teab millega. Aga me ei käitu.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aaaa... Olümpiamängude avamise katte all korraldas Gruusia suure ja mitmeid kuid ette plaanitud (võrdle selle ja eelmise aasta Gruusia kaitse-eelarve suurust) rünnaku de facto iseseisva ning iseseisvust taotleva Lõuna-Osseetia piirkonna vastu lootuses selle demokraatlikult valitud liidrid võimult kukutada.

Rünnak ebaõnnestus ning Lõuna-Osseetia demokraatlikult valitud juhid kutsusid appi Vene Föderatsiooni armee, mis Gruusia sõdurid Lõuna-Osseetia piirkonnast välja tõrjus ning Gruusia võitlusvõime halvas. Vene armee ei ole Gruusiasse tunginud ning on teinud ka avalduse mille kohaselt pole neil plaane Gruusiasse tungida.

Lõuna-Osseetial on sama palju õigust iseseisvusele kui Eestil. Lõuna-Osseetia liitmine Georgiaga peale Sovjetiriigi langust 90ndate alguses on võrreldav sellega kui Soome oleks kuulutanud Eesti oma osaks või Läti oleks hakanud Baltikumi ühtseks riigiks liitma.

Ma saan aru, et eksisteerib vajadus igal võimalikul juhul Venemaale kaarega pähe kusta, aga hetkel toetad sa riiki, mis üritas naabrid jõuga ära vallutada, sai peksa ja nüüd nutab.

http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_South_Ossetia#Republic_of_South_Ossetia

Kristjan Otsmann ütles ...

Või ehk meenutab toimuv seda, kui nt Venemaa jagaks usinasti Ida-Virumaal inimestele oma kodakondsust, seejärel teataks Ida-Virumaa Eestist lahkulöömise soovist, meie saadaksime sinna oma kaitseväe korda tagama ning Venemaa ründaks meid? Ida-Virumaal on ju sama palju õigust iseseisvusele kui Eestil...

Jah, Jürimaa juhid tegid ühe suure vea ning selleks oli Lõuna-Osseetiasse vägede viimine. Eemalt vaadates tundub arukamana kasutada mõne kolmanda riigi (aga mitte mingil juhul Venemaa, mis on ebastabiilsusest huvitet) läbirääkijaid ja vajadusel ka rahuvalvejõude.

Üks märkus veel: aus inimene, kel pole midagi karta, kommenteerib oma nime alt. Siit soov järgmistele kommentaatoritele: palun kasutage oma nime või vaikige selle postituse juures.

Anonüümne ütles ...

Karta on paljugi. Eesti meedia on võtnud niivõrd Gruusiat pooldava seisukoha, et kui ma seda oma nime alt kritiseeriks tembeldataks mind KGB käsilaseks. Vaata näiteks kuidas Kirjatsura oma blogis Tiit Vähit materdab kuna too Gruusia tegevust kritiseerib.

Ei ole vaja sellist "kuulsust".

Ida-Virumaa kodanikele on, muide, Venemaa kodakondsus täiesti saadaval selle va tagasi emamaale kolimise projekti raames. Ainult et nad ei taha seda. Ja Lõuna-Osseetia olukord on natuke teistsugune.

Tegu on piirkonnaga, mis soovib iseseisvuda ja mis on juba kaks korda referendumi toel iseseisvuse välja kuulutanud, viimati aastal 2006. Välisvaatlejad referendumi juures probleeme/petmist ei täheldanud, kuid ometigi pole piirkonna iseseisvust tunnustatud. Ülaltoodud Wikipedia link on päris hea sissejuhatus teemasse.

Kristjan Otsmann ütles ...

Anonüümsuse põhjus vastuvõetav.

Loomulikult pole maailm must-valge. Ja ka mu arvates tegi Gruusia vea, kui viis väed Osseetiasse. Aga see ei õigusta sõda.

Wikipediat lugesin. Ei leidnud kinnitust referendumite usaldusväärsuse ja legitiimsuse kohta. Võib-olla lugesin valesti. Wikipedia link on loomulikult suurepärane lugemismaterjal inimestele, kes ei taha pimesi lahmida - sukeldusin isegi ligi tunniks lisainfot hankima.

Kristjan Otsmann ütles ...

Ja lisalugemiseks Wikipedia sissekanne käimasoleva sõja kohta: http://en.wikipedia.org/wiki/2008_South_Ossetia_War

Anonüümne ütles ...

Ise andsin oma allkirja üleeile olles esimese 700 sees. Ja nüüd on siis neid üle 7000 juurde tulnud. :-)

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.