24.3.09

Aprillis saavad multiskleroosiga elavad inimesed hakata qigongi tegema

Alustan aprilli keskpaigas esmaspäeviti ja kolmapäeviti või teisipäeviti ja neljapäeviti Sclerosis Multiplexi Keskuses Meremeeste haiglas Tallinnas, Paldiski mnt 68, hiina tervisevõimlemise qi gongi harjutustega multiskleroosiga elavatele inimestele. Trenni maksumus tuleb ümmargune null - tõlge eesti keelde: trennid on tasuta.

Qigong (hiina keeles traditsioonilises kirjas 氣功, lihtsustatud kirjas 气功,qìgōng) hõlmab arvukaid hiina liikumissüsteeme, milles kasutatakse liigutusi ja staatilisi asendeid koos hingamise ja meele kontrolliga.

Qi (氣, 气, qì) tähendab hiina keeles 'õhku' ja ühtlasi 'elujõudu'. Gong (功, gōng) tähendab 'tööd' või tehnikat (sama kirjamärk esineb väljendis ’meisterlikkus’ ehk 'kung-fu' (功夫)). Seega tähendab qigong 'hingamistööd või -harjutusi'.

Laiemalt võttes on qigongiga tegelemise eesmärgiks talletada, pööritada ning rakendada elujõudu meie kehades. Enamik qigongi harjutajaid tegelebki sellega peamiselt tervise parandamiseks, kuid ka meele rahustamiseks ning stressi vähendamiseks.

Tegemist on väga vana traditsiooniga – esimesed kirjalikud allikad qigongi harjutamise kohta pärinevad 17. sajandist enne Kristust, suurem osa praeguseid harjutusi pärinevad aastaist 770 e.Kr – ca 1960 p.Kr. Maailmas harjutab korrapäraselt qiongi miljoneid inimesi, ainuüksi Hiinas tegeleb sellega erinevail andmeil 80-150 miljonit inimest, Ühendriigides on neid umbes miljon, Eestis ilmselt paarsada.

Mitmed uuringud on näidanud, et traditsioonilise ravi kõrval qigongi (nagu ka jooga) pikaajaline harjutamine aitab multiskleroosiga paremini toime tulla. Selleks alustamegi aprillis qigongi harjutustega 2x nädalas SM Keskuse ruumes.

Harjutame Liu Gui-zhengi poolt Hiinas Beidaihes asuva Qigongi keskuses loodud harjutuste kompleksi Pao Jiang Gong, mis on mõeldud organismi üldiseks tugevdamiseks ning muuhulgas närvisüsteemi krooniliste haigustega lihtsamini toimetulekuks. Tegemist on ca 45 minutit kestva istudes tehtava harjutuste kompleksiga, mis sisaldavad lihtsaid liigutusi, enesemassaaži ning hingamisharjutusi. Beidaihe keskuse patsiendid teevad neid harjutusi neli korda päevas, meie piirdume esialgu paari korraga nädalas.

Ise olen tegelenud erinevate qigongi vormide õppimise ja harjutamisega viimased viis aastat Mart Parmase juhendamisel. Enne seda harjutasin taiji chuan’i stiili kaks aastat.

Ja kes ei tea, siis mul diagnoositi multiskleroos 2000. aastal, alates 2003. aastast olen end ravinud Rebifi ning 2004. aasta kevadest ka qigongi harjutustega. Ja tulemused on väga head - kahtlustan, et olen tervem kui mitmed mu krooniliste haigusteta elavad tuttavad :)

Kui soovid qigongi harjutustel osaleda või tulla vaatama, mis toimub, siis palun võta minuga ühendust telefonil 502 9037, e-posti aadressil kristjan@selgepilt.ee või skype’i sõnumiga tunnusele kristjanotsmann.

1 kommentaar:

eve ütles ...

tere tulemast: http://notafe.ee/cat-245/opetajad/takashi_tsumura

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.