6.2.09

Kuidas ohjata meist tulvavat e-viha?

Kuulasin mõne päeva eest Vikerraadio hommikupalvuses Kõpu koguduse vaimuliku Hedi Virumaa juttu, kes rääkis muu hulgas inimesis vahel lahvatavast vihasööstust, mis sunnib meid rahutust külvama nii teiste inimestega suheldes kui ka näiteks netikommentaares.

Pähe tuli sest mõttest lähtuvalt idee, mis Eestis teostamatu - mitte tehnoloogiliselt, vaid vastuseisu tõttu. Vihakommentaare vähendamiseks võiks olla ju säärane süsteem, mis enne kommentaari avaldamist palub inimesel selle rahulikult läbi lugeda, loendada kümneni ja seejärel kommentaari ära saata. Või saadab kommentaari enne avaldamist inimese e-posti aadressile veelkordseks ülevaatuseks.

Meenub Google'i teenus, mil nimeks Goggles. Gogglesi puhul seadistad ajad, mil sa ühel või teisel põhjusel kaldud käituma ebaadekvaatselt (näiteks reede õhtust laupäeva keskpäevani ning laupäeva õhtust pühapäeva keskpäevani kui pidutsed) ning sel ajal ei lase Goggles sul Gmaili kaudu muidu kirju saata, kui pead teatud aja jooksul tegema viis arvutustehet. Kui oled liiga purjus ja hakkad ekspartnerile igasugust jama kirjutama, aga ei saa seda saadetud, sest arvutamine ei õnnestu, siis pärast oled tänulik, et Goggles ei lubanud sul meili ära saata.

Alternatiiv - kes loete netikommentaare, palun klõpsake ahistavast kommentaarist teatamise nuppu. Ja teie, kes vastutate kommentaariume sisu eest, palun võtke neid klõpsamisi kuulda ja hoidke koduhoov puhas, kui kommentaar sisaldab tõesti vahkviha. Energia levib ning pole mõtet viha levitada, sest ühel hetkel see naaseb bumerangina.

Ei, ma ei poolda tsensuuri. Aga mulle ei meeldi rämps. Ja ainult kollektiivsele tervele mõistusele vist ka ei saa loota, kuigi väga tahaks. Seega tuleb leida tasakaal ühel või teisel moel.

2 kommentaari:

E:r ütles ...

Sten Tamkivi ajaveebis oli hiljuti viide ühele (natuke pikale, aga) huvitavale artiklile selle kohta, kuidas elektrooniline kanal kaotab inimese empaatiavõime...

Ilmselt olete seda lugenud, aga neile, kes pole, soovitan -
http://calacanis.com/2009/01/29/we-live-in-public-and-the-end-of-empathy/

Anonüümne ütles ...

Näe, ei olnud isegi teadvustanud, et ma virtuaalsest kottimisest lausa regulaarselt kirjutan/viitan... :)

Aga üks varasem idee veel, mis haakub Sinu loe-kümneni mõttega, Kristjan:
http://sten.tamkivi.com/2008/10/psuhholoogiline_relv_voitlusek.html

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.