13.9.05

Europarlamendi uus veeb

Euroopa Parlamendi president Josep Borrell avas täna parlamendi uue veebi, põhjendades uue veebi loomist inimeste parema teavitamise vajadusega, sest kui inimesel puudub mingi asja kohta info, siis ta kaldub pigem selle asja vastu olema.

Eile käis veidi vähem kui aastaga valminud uue saidi usin katsetamine ning see oli kohati sigaaeglane. "Uue ja vana veebi vahe on selles, et uus on aeglasem ja keerulisem," tavatsesid siinsed ametnikud öelda. Täna see enam paika ei pea - uus külg lendab nagu lind ning pärast selgitust tundub ka ülesehitus igati loogiline.

Veebikeskkond on jagatud viide ossa - uudised, parlament, parlamendiliikmed, tegevus ja otseülekanded. Enamik rubriike jaguneb omakorda kolmeks: ülevaatlikum ja kiiremini loetav osa, põhjalik spetsialistidele mõeldud jaotus ning arhiiv.

Mis on viltu? Kolm asja. Esimene on see, et kui lehekülge uuendada, siis tuleks seda kasutajatele tutvustada. Lehel võiks esimese kuu-paari jooksul kuskil ülevalpool olla viide multikale, mis tutvustab lehe ülesehitust.

Teine probleem: uudistel pole RSSi küljes. Arvestades, et praeguseks pääseb lehe kaudu ligi ca miljonile dokumendile ning neid tuleb pidevalt juurde nagu saeveskist laudu, siis oleks RSS-vood igati abiks.

Kolmas probleem: tõlked. Sõber Roonemaa ütles, et eestikeelse versiooni mingis lõigus olla olnud 16 viga! Praegu midagi nii hullu silma ei hakanud, kuid tõlgetes on lihtsalt palju halba eesti keelt. Parim näide on uue lehe tervitustekstis: " Loodame, et sellest uuest lihtsast ja uuenduslikust veebisaidist kujuneb 457 miljoni Euroopa kodaniku viiteaadress." Eks ta ole.

Kommentaare ei ole:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.