12.9.05

Ajaveebid ja ajakirjandus

Rahvusvahelise Ajakirjanike Föderatsiooni juht Aidan White rääkis sellest, et üks suurimaid probleeme ajaveebidega on nende usaldusväärsus, intelligentsus ja eetilisus. Küsimus on selles, kuidas seda väga kiirelt ja suuremahulist infot, mida blogosfääris luuakse, saab usaldada. Kuidas tuua eetikat sellesse reguleerimatusse keskkond? Piirata plahvatuslikult arenevat blogosfääri reeglite ja seadustega ei saa, sest see hävitaks blogosfääri.

White'i hinnangul peaks meedia senisest enam julgustama ajakirjanikke ajaveebi pidama ning tegema seda eetiliselt ja intelligentselt. See aitaks kaasa kogu blogosfääri arengule.

Irish Timesi tehnoloogiaajakirjanik Karlin Lillington tõi samuti välja eetilisuse probleemi - enamik ajaveebnikke ei ole nii eetilised kui ajakirjanikud, kes vastutavad avaldatud info eest naha ja karvadega. See toob kaasa vahel ajaveebides kibekiiresti avaldet hinnangute ülepaisutamise ja ühepoolsuse. Minu vahemärkus: ajaveebidega on sama lugu nagu ajakirjandusega - eks igaüks ise teab, mida loeb ja usaldab, kas valget ajakirjandust-ajaveebe või kollast.

Teisest küljest on ajaveebid tavapärasest ajakirjandusest oluliselt kiiremad, meenutagem kasvõi 9/11 või viimati Katrina katastroofi kajastamist. Tegemist on nähtusega, mida Lillington nimetab "kodanikuajakirjanduseks".

Ajaveebil on veel üks omapära - selles puudub väljundfilter, kuid on olemas sisendfilter. Väljaminevat teksti ei filtreeri keegi (toimetaja, ülemus, kes iganes), kuid juhul, kui sa ei lase veebis vabalt kommenteerida ning hangid tagasisidet lugejatelt meilitsi, siis filtreerid saabuva info avaldamist. Just see on üks põhjuseid, miks Euroopa Parlamendi liige Richard Corbett peab enda sõnul ajaveebi. Ta saab seal avaldada arvamust ja väljendada seisukoht ning saada valijailt meilitsi tagasisidet ilma, et tarvitseks veebis eurovastaste postitustega sõdida.

Kokkuvõtteks sobib tsitaat raamatu BlogTalks autorilt Thomas N Burgilt: "Internet, veeb ja ajaveeb on samasugused tööriistad nagu nuga - kõik sõltub sellest, kuidas seda kasutad." Kasutamise viisist sõltub ka see, kas pidada ajaveebi massi- või personaalseks meediaks. Sellele küsimusele vastuse leidmisest tuleneb ka vastutus ajaveebis avaldatavate materjalide üle.

1 kommentaar:

Jüri Saar ütles ...

Ma loodan, et sul on jaksu ja tahtmist meid toimuvaga jätkuvalt kursis hoida.

Mis eetilisusesse ja usaldusväärsusesse puutub, siis blogosfäär on isereguleeruv - kui sa valetada, vassid või ajad muidud jura saab enamus lugejaid sellest päris kiiresti aru. Kui usaldusväärsus läinud võib blogi sama hästi kui kinni panna.

Ükski blog, mis tahab, et teda usaldatakse, ei saa endale liigset kergemeelsust või pealiskaudsust lubada. Blog on üks nendest kohtadest, kus kirjutaja saab päris kiiresti aru, et lugeja ei ole loll - eriti kui kommenteerimine on võimalik.

Kui nüüd veel ajalehed ka sellest aru saaksid.

Kaine mõistus on samuti hea filter. Kui keegi kirjutab midagi absurdset ja ei suuda seda argumentide või faktidega toetada, siis on põhjust kirjutatut mitte liiga tõsiselt võtta.

Ajakirjanike viimane õlekõrs on usaldusväärsus ja mulle tundub, et nad ei suuda mõista, et me saame hakkama ka ilma infovalvuriteta, kes mingit õilsat "eetikat" taga ajavad.

Minu arvates on blogosfääris sarnane olukord turule - kui sa lähed turule tomati ostma, küsid müüjalt, et kas on ikka värsked ja hea maitsega, siis pole tal sulle mõtet valetada. Saad ühe korra petta, siis teine kord enam ei osta. Ainult, et blogosfääris võib üks mäda tomat (kui seda hiljem ei vabandata) terve klientuuri/lugejaskonna eemale hirmutada.

Mulle meeldis sinu mõte: "ajaveebidega on sama lugu nagu ajakirjandusega - eks igaüks ise teab, mida loeb ja usaldab, kas valget ajakirjandust-ajaveebe või kollast."

Jõudu kirjutamisel. Muide, sa kajastad praegu teemat, mille vastu kohalik ajakirjandus ei tunne huvi ega millest ole vist isegi teadlik.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.