28.11.05

Tühja kasseti määrus

Kultuuriministeerium on esitanud kooskõlastamiseks määruse “Audiovisuaalse teose ja teose helisalvestise isiklikeks vajadusteks kasutamise kompenseerimiseks tasu võtmise ja maksmise kord” eelnõu.

Ma ei saa praegu aru, millega on tegemist. Kas kultuuriministeeriumi kodanikud soovivad maksustada ka tühje andmekandjaid? Määrusest ja seletuskirjast võib küll nii aru saada... Teisest küljest ütleb seletuskiri, et määruse eelnõu ei muuda tasuga koormatud salvestusseadmete ja -vahendite hulka.

Mõni päevapressi ajakirjanik võiks võtta ühendust ministeeriumist eelnõu ja seletuskirja koostanud meedia ja autoriõiguse osakonna levitalituse juhataja kohusetäitja Toomas Seppeliga (6282270, toomas.seppel@kul.ee) ja uurida, kas tuleb tühja-plaadi-maks või mitte.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

kas tõesti pole see juba praegu olemasolevate seadustega kehtestatud??
minu teada maksame me kõik rõõmsalt iga tühja plaadi/kasseti pealt maksu.. kunagi mingis loengus õppejõud vähemalt mainis, aga ma ei viitsi järgi uurida praegu.
ja see olevat üle euroopa nii.. on ikka imeline, mida usa muusikatootjate lobi (poliitikute äraostmine) suudab saavutada.

Jüri Kaljundi ütles ...

Maks on vist juba ka täna, mingi 22 senti per toorik, tulevikus oleks see maks aga mingi 5 krooni per plaat. Raha muusika- ja filmitöösturite tasku.

Kellelgi on iganenud arusaam, et CD-R ja DVD plaate kasutatakse vaid muusika ja filmide kopeerimiseks, mitte arvutist andmete salvestamiseks. Vastavalt tahetakse ka raha filmi- ja muusikatöösturitele jagada.

Jüri Saar ütles ...

See hinna keeramine lõppeb sellega, et inimesed lihtsalt ostavad vähem toorikuid ja kasutavad rohkem netti/koormavad rohkem kohalike ühendusi.

Varem mõtlesin, et põletan sõbrale plaadi, nüüd võib netist tõmmata. Need, kes aga tõesti enda failidele back-up teevad ei saa ju ainult netile loota. Tulemus - peamiselt maksavad need, kes enda andmeid soovivad kaitsta. Kõik.

Ma loodan, et mõni "keenius" ei tule varsti lagedale mõttega internetiühendus maksustada, lihtsalt oletada, et nagunii mingi failide vahetamine toimub, las siis juba maksavad selle eest.

Masendav tundub selline "automaatselt pätt" suhtumine.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.