29.12.05

Kuidas RSS-iga uudiseid lugeda

Kirjutas mulle sõber Yngve ja uuris veidi RSSi kohta. Tema lahkel loal avaldan me kirjavahetuse, ehk kulub kellelegi veel ära:

> - kas RSS oskaks mulle välja otsida nt kõik meie päevalehtedes ilmuvad
> kultuuriuudised? (nt märksõnade järgi)?

Postimehel on eraldi kultuuriuudiste RSS-voog
http://www.postimees.ee/rssfeed/index.php?ID=9

Sirbi RSS voog on http://www.sirp.ee//index2.php?option=com_rss&no_html=1 (täiendet: aga see ei toimi)

Kuidas neid uudiseid tellida, vt veidi altpoolt :)

Kuskil ja kunagi nägin veebiteenust, mille abil sai luua RSS-andmevooge isegi neile lehtedele, millel seda tegelikult pole. Aga mitte ei leia hetkel...

> - artiklis nimetati igasugu programme - milline neist sobiks, kui
> tingimused on Mozilla, Outlook ja soov vabavara järele? :)
> - kust neid programme saab?

Ma ise kasutan Mozilla Thunderbirdi, sellesse on RSS-lugeja sisse ehitatud.

Mina tegin nii, et esmalt lisasin eraldi account'i: Tools -> Account
Settings -> Add Account... -> RSS News & Blogs -> panin sellele nime ->
Finish -> OK

Nüüd valid vasakust veerust loodud rühma ja paremast Manage
subscriptions -> Add -> RSS-voo aadress -> OK ja järjest niimoodi kõik
soovitud andmevood kirja.

ja toimibki :)

Alternatiiv on kasutada eraldi RSS-lugejat, nt Feedreaderit. Selle eelis on see, et kui arvutiga töötad ning saabub uusi sõnumeid mingisse voogu, siis ta annab sellest teada.

Teine alternatiiv on kasutada mõnda veebiteenust. Julgen soovitada Google Readerit ja Bloglinesi. Nende puhul sisestad uudisvood ja veebiteenus tõmbab personaliseeritud küljele sind huvitavad uudised kokku.

10 kommentaari:

Larko ütles ...

Mina kasutan Bloglinessi ja olen pärast hiljutist serveri kolimist sellega enamasti rahul. Koguni niivõrd rahul, et Bloglines on mul mõlemas brauseris avaleheks. Vahest ta küll pole nõus uskuma, et ma mõne uudise juba lugenud, aga see viga on tuntud bugides ette kantud. Üldiselt tunnistavad nad oma vead ausalt üles ja parandavad nii pea kui prandada annab.

Marek ütles ...

feedreader topib mulle pidevalt miskeid vanu uudiseid. pole absoluutselt rahul selle programmiga ja lähiajal (loe: kui vähegi viitsin) vahetan selle välja.

Kristjan Otsmann ütles ...

Kunagi Eestist alguse saanud Feedreaderiga on see paha viga, et selle arendus on mu teada sama hästi kui stopanud. Ma kasutasin teda viimati aasta-paar tagasi ning selle aja kohta toimis ta hästi.

Download.comi toimetajad soovitavad
parima RSS-lugejana FeedDamonit, mille eest tuleb küll veidi raha välja käia, ja NewzCrawlerit.

Mul on omalt poolt Thunderbirdiga probleem. Loen kümneid RSS-vooge ja ka meililiiklus on üsna tihe. Seetõttu on mu meilikast poole giga kandis. Ja Thunderbird vahel sigaaeglane. Võtan uue aasta alguses kätte ja paigutan osa kirju eraldi arhiivifaili, kui see ei aita, siis olen sunnitud Outlooki ja FeedDamoni manu pöörduma. Outlookil on see hea omadus, et ta teeb ise automaatselt arhiiviümbrikke ja hoiab neid ajakajalistest asjadest eraldi. Kuigi parema meelega kasutaksin ikkagi avatud lähtekoodiga asju.

Oliver ütles ...

Thunderbird on tõesti siiamaani proovitutest kõige mugavam RSS uudistevoo lugeja, kuid juhiksin natukene tähelepanu Thunderbirdi mälukasutusele. Mingil imekombel suudab mul Thunderbird küllaltki kiirest ligi 100Mb operatiivmälu ära süüa. Korra päevas tuleb ta kinni panna, et meeletult aeglaseks ei jääks. Samas jälgides protsessori kasutust, suudab ta masina täiesti hingest kinni puua, kui uuendab RSS uudistevooge. FeedReaderi peamine miinus oli kasutusmugavus. Nimelt ei oska FeedReader aru saada kus parasjagu hiire kursor asub. Valides uudise pealkirja ning liikudes sisu osale ja hakates teksti allapoole scrollima, scrollib FeedReader uudiste pealkirju. Selleks et sisu allapoole scrollida on vaja eraldi hiireklikki sisu aknas. Mozilla Thunderbird on selle koha pealt märgatavalt tarem.

Kristjan Otsmann ütles ...

Oliver, tänu hea vihje eest. Ilmselt peaksin päeva keskel ka korra Firefoxi kinni panema, sest pärast paaritunnist tööd võtab Firefox 125k ja Thunderbird 55k. Lõuna ajal teatan uuesti, mis neist numbreist saanud.

Prosepiinamist ma pole tähele pannud - kui järgmine pidur tuleb, siis uurin täpsemalt, mis toimub.

Kristjan Otsmann ütles ...

Nii, asi läks aeglaseks ja hakkasin uurima. Mälu kasutamine on sama nagu enne, kuid Page File usage oli vahepeal oluliselt kasvanud. Samuti näites süsteemiinfo, et Kerneli-kõver hüppas lakke (Win XP SP2 kasutan).

Panin Firefoxi ja Thunderbirdi kinni, avasin uuesti ning, oh imet - Page File usage vähenes oluliselt ja süsteem (vist) ei pidurda enam.

Kas keegi vähe iti-teadlikum oskab öelda, milles asi ning kas ja mida selle vastu ette saaks võtta? Peale selle, et windowsi-autole kohaselt tuleb see aeg-ajalt kinni pidada, uksed lahti teha, välja minna, sisse tagasi istuda ja edasi sõita :)

Kaido ütles ...

Mina kasutan blogide lugemiseks Bloglines.com teenust.

Hea ja mugav weebipõhine värk.
Igast arvutist kättesaadav jne.

Marek ütles ...

peaks ka seda bloglinesi asja oma väikeste valgete käekestega katsuma

Marek ütles ...

ahjaa, mis ma nüüd öelda tahtsin. tulirebasel on endal ka ju rss-sirvija, kuhu näiteks minul feedide aadressid jõuavad esimesena (ja kust hiljem nad ümber tõstetakse). see feedide noppimine on ju ffoxil supermugav! kahjuks nende kasutamine ja lugemine enam nii mugav pole.

Jaanus ütles ...

firefoxi jaoks on olemas Sage - http://sage.mozdev.org/ - kasutasin seda ja tundus enamvähem, aga lõpuks jäi kitsaks. nüüd kasutan FeedDemonit - proovisin, tundus hea, maksin raha ära ja nüüd ei kahetse.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.