30.12.05

Mida süüa vana-aasta õhtul?

Jõulupraad tuli välja suurepärane. Saime sellest julgustust ning vana-aasta õhtuks valmistame vasikaprae kahel erineval moel (juhuks, kui üks lörri läheb).

Mõlemad tükid on vasika tagaosa kilosed praekäntsakad.

Üks ports supleb praegu brändimarinaadis, milles paras sorts mingit suvalist Prantsuse brändit, värskelt purustet pipart ja meresoola, veidi punet, estragoni, basiilikut ja rosmariini... Täna päeval pööran sellel külge, et teine pool ka imbuks läbi.

Teise portsu hõõrusin sisse maitseaineseguga, milles värskelt purustet musta ja roosapipart, soola veidi rohkem kui konjakivasikas, punet ja estragoni, basiilikut ja rosmariini ikka ka. Seejärel määrisin lihale sinepit (Põltsamaa vana hea kange sort) ning ka mett. Ja siis külmkappi laagerduma homme hommikuni.

Homme hommikul võtan mõlemad tükid kapist, soojendan ahju 80-100 kraadini, praetükid küpsetuskottidesse (augud ikka sisse loomulikult kottidele), paneme panni põhja vett üksjagu ning las siis küpseb 8-10 tundi. Garneeringuks aedviljahautis ja võib-olla veel midagi...

Joogiks soovitab peakokk minu tagasihoidlikus isikus Grafigna Malbeci, mida saab praegu Prismast 3liitrises pakis päris hea hinnaga.

Magustoiduks valmistame võib-olla porgandikoogi a la Linnar, kui viitsime veidi jantida. Kui ei viitsi, siis lihtsalt ühe hea küpsisetordi.

Muide, kas te vaatasite "Armunud kulinaari 1001 retsepti"? Fantastiline film! Kui kunagi endale DVD-mängija soetan, siis ostan selle filmi kindlasti.

1 kommentaar:

Kristjan Otsmann ütles ...

okei-okei, ma möönan, et sealiha tuli parem kui loomaliha :) Loomaliha tuleb siiski teha viilutatuna ning kiirelt küpsetades või praadides nii, et jääb seest veidi verine. Head uut aastat kõigile!

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.