28.6.06

Eesti vihvikommuun

Kirjutasin äsja FONi kampaaniast, mille käigus nad pakuvad vihvreid viis eurot tükist. Oliveri ärgitusel proovime kokku koguda huviliste pundi, et tellida korraga suurem ports vihvreid Eestisse - ta juba kirjutas neile ja uuris, et kas on võimalik suuremat kogust tellida. Praegu võimaldab Foni keskkond tellida vaid ühe vihvri kaupa ning sel juhul lisandub vihvri hinnale 32 euri saatmiskulusid. Huvilistel palun Oliverile või mulle vihvrisoovist teada anda.

Sparkneti vihver on mul kodus olemas, kuigi mingil põhjusel tõstsin selle vahepeal kappi ära. Probleem oli selles, et kasutame naabritega jagatud võrguühendust ning Sparkneti vihver ei suutnud ühendust naabri juures oleva ruuteri kaudu luua. Erinevalt Fonist oli mu mäletamist mööda Sparknet turvalisem, kuigi kasutajaskond on geograafiliselt piiratum - peamiselt Turus ja mõned ka Helsingis.

Eestiski on üritatud vihvikommuuni luua: Wiferia kavatses alguses laiendada Sparknetti Eestisse ja viia seejärel tehnoloogia globaalseks, kuid siis viisid Eesti meeste ja soomlaste teed lahku. Praegu üritab Wiferia luua oma tehnoloogiat, kuid kardan, et nende eduvõimalus pole kaugeltki nii hea. Fon on tehnoloogiaga kaugemal ning globaalsem, ka soomlased on arengus pikalt-pikalt ees. Edu saavutamiseks peab Wiferia tulema välja lõhustava toote- ja turundusinnovatsiooniga. Loodan, et see õnnestub neil, kuigi väga optimistlik pole.

Üks Sparkneti loojaid Jaakko Kuosmanen ICT Turkust lükkab usinalt tagant vihvikommuunide arengut Euroopa tasemel ning propageerib ubiiksust kui infoühiskonna alustala. Pikemalt loe ubiiksuse kohta Mark Weiseri artiklist.

Loodan, et ka Eestist saab ubiikne infoühiskond. Vihvi turvaline jagamine on üks samm sellel teel.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

wifi jagamine ei saa ju olla eesmärk omaette. kui elad majas, siis on hea naabriga jagada ja wifi igatpidi mõistlik. veel mõistlikum oleks väikses rajoonis suur mast üles ajada (lipuvarras) ja selle kaudu wifit jagada. kui kortermajas siis on juba probleemid leviga. arvestada sellega et korra aastas pargib su aknataga üks auto, kus siis hädalised hirmsasti sooviks wifit kasutada tundub liiga ...

Loe seda
http://www.rohi.ee/ellakvere/?p=92

Kristjan Otsmann ütles ...

Kui keerata kodune vihvi lihtsalt lahti, siis võib küll probleem tekkida. Kui tegemist on kontrollitud kommuuniga, siis on probleem mõnevõrra väiksem.

Mulle meeldib siiski soomlaste Sparknet veidi rohkem, sest see hõlmab ka ettevõtteid. Eestis peaks propageerima seda mõtteviisi, mille kohaselt ettevõtted looksid kõigile avatud külalisvihvi, tavainimeste jaoks on rohkem Foni sarnased asjad.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.