26.7.06

Parem pool muna kui tühi koor

Mõne aja eest postitasin TOMi abielu e-registreerimise ettepaneku. Nüüd on mulle vastanud justiitsministeeriumi kantsler Jüri Pihl:

"Abielu sõlmimisel esitatav abikaasade isikliku kohaloleku nõue on põhjendatud abielu olemuse ja tähendusega. Abielu sõlmimine on kõikidest isiku poolt elu jooksul tehtavatest tehingutes üldjuhul kõige ulatuslikumate õiguslike tagajärgedega – sellega kaasnevad automaatselt olulised muudatused abiellunu varalistes õigustes ja kohustustes, ülalpidamiskohustustes, pärimisõiguses, kehtima hakkab lapse põlvnemise eeldus ja abielukeeld, abiellumine mõjutab isiku sotsiaal- ja maksuõiguslikku staatust jne. Nii olulise õigusmuudatuse kehtivuse tagamiseks ja hilisemate vaidlustamiste vältimiseks kohustataksegi abiellujaid isiklikult kohale tulema. Perekonnaseisuametnik tuvastab vahetult isiku tahte abielu sõlmida ning välistab olukorra, kus abielu sõlmitakse läbikaalumata otsuse tulemusel ning pärast abielu sõlmimist taotletakse abielu kehtetuks tunnistamist, tuginedes otsusevõimetusele, piiratud teovõimele, eksimusele, pettusele või muule abielu kehtetuks tunnistamise aluse esinemisele abielu sõlmimise ajal.

Eeltoodust tulenevalt on abiellujate isikliku kohaloleku nõue abielu sõlmimisel põhjendatud. Küll aga on Justiitsministeeriumil kavas lihtsustada abielu sõlmimist ettevalmistavat menetlust. Nimelt näeb uue perekonnaseisutoimingute seaduse eelnõu ette võimaluse esitada abiellumisavaldused digitaalselt. Perekonnaseisutoimingute seaduse eelnõuga on võimalik tutvuda eelnõude elektroonilise kooskõlastamise süsteemi eÕigus vahendusel veebilehel eoigus.just.ee."

Mul on hää meel, et abiellumisavaldusi saab tulevikus sisse anda digitaalselt. Parem pool muna kui tühi koor. Aga:

  1. "Perekonnaseisuametnik tuvastab vahetult isiku tahte abielu sõlmida..." Vabandust, mina küll ei märganud paberite sisseviimisel, et ta seda oleks teinud. Rullsoenguga tädi surus lihtsalt peale 600kroonise teenuse, mida me ei soovinud. Mil moel eristub vahetu tahte tuvastamine ID-kaardiga tuvastatud inimese tahte tuvastamisest? Ma ei usu, et ametnikud suudavad mu mõtteid lugeda, kui istun teisel pool lauda. Nad suudavad teha seda sama vähe, kui e-kanalite kaudu. Ootan huviga, kuidas perekonnaseisuametnik tuvastab 18. augustil minu ja abikaasa tahet abielu sõlmida! Kutsun teidki seda vaatama. Loodetavasti ei sisalda see midagi siivutut...
  2. "...ning välistab olukorra, kus abielu sõlmitakse läbikaalumata otsuse tulemusel..." Ma ikka nüüd päris ei saanud aru, kuidas ta tuvastab otsuse läbikaalutuse. Mille poolest on e-teel registreeritud abielu vähem läbi kaalutud kui koha peal registreeritud abielu? Kas see, kui ma kinnitan, et oleme abielu sõlmimise hetkeks juba laulatatud läheb läbikaalutud otsuse kriteeriumi alla? Või abielueelne viieaastane kooselu?
  3. "...ning pärast abielu sõlmimist taotletakse abielu kehtetuks tunnistamist, tuginedes otsusevõimetusele," Kuidas tuvastatakse otsustusvõimetus? Kas silma järgi või kognitiivse testiga? Kui me muudame oma abielu registreerimise nii meile kui ka perekonnaseisuametile meeldejäävaks päevaks (rikkumata häid tavasid), siis kas see viitab otsustusvõimetusele?
  4. "...piiratud teovõimele," Kuidas tuvastatakse minu piiratud teovõime? Kõige lihtsam oleks seda kindlaks teha kontrollides minu vaimset tervist. Kas peaksin kaasa võtma arstitõendi?
  5. "...eksimusele," Seda muidugi, et errare humanum est. Millised eksimused on võimalikud end ID-kaardiga tuvastades? Mul on ju koodid enda tuvastamiseks ja digiallkirja andmiseks ja ma ei kleebi neid monitori servale!
  6. "...pettusele või muule abielu kehtetuks tunnistamise aluse esinemisele abielu sõlmimise ajal." Olen siiani aru saanud, et ID-kaardiga enda tuvastamine on sama pettuskindel kui paberdokumendiga. Olen vist eksinud... Ah jaa, kõige lihtsam on alati viidata "või muule", sest selle tõlgendamine annab vabad käed.
Ma ei irise niisama. Ma tahan, et seaduseloojad põhjendaksid, mil moel on ID-kaardi kasutamine ebaturvaline. Seda ma neilt ka küsisin, kuigi märksa viisakamalt kui siin.

Tänud, toetuse eest, Oliver!

10 kommentaari:

Larko ütles ...

Su küsimustele võiks veel sellise lisada, et mille poolest on abielu sõlmimine suurema tähtsusega asi kui hääleõiguse kasutamine valimistel. Kas kodanikul oli vahetu tahe kandidaadi X poolt hääletada? Kuidas saab valimisjaoskond seda ID-kaardi abil antud hääle puhul tõendada? Võib ju teo- või otsustusvõimetusest tingitud valesti paigutatud hääl mitte ainult kodaniku enese vaid terve riigi seisukohalt saatuslikuks osutuda.

Anonüümne ütles ...

idee poolest, kes eelistavad vanakooli värki, et minna kohale, maksta riigile pappi, et inimesed kinnitaksid su abielu on kah tore, samas kui vötta kaasaeg, kus eesti püüab ju olla e riik jne. vöiks siiski selle e abielu legaliseerida ja soodustada, sest kui id kaart ongi turvaline, miks mitte sellele leida siis rakendus.

btw, mul on id kaart siiani ainult isikut töendav dokument, kui riigist vaja välja saada, rohkemaks seda pole eestis vajadust, kuna panka saab ka paroolidega sisse logida. ma isiklikult ei oma sülekas pcmcia soketisse käivat id kaardilugejat ja oma usb id kaardilugejat lihtsalt ei viitsi diivanil arvuti taga istudes kunagi külge panna :)

oleks lauaarvuti mu ainuke arvuti kodus, siis vb isegi oleks id kaart kasutuses igale poole logimiseks, aga kuna sülekas on mugavam ja pcmcia pessa sobiv kaardilugeja kallis, jääb viimane soetamata.

Anonüümne ütles ...

minut.ee'st siia sattudes lugesin selle möla läbi. Päris pateetiline katse end huvitavaks teha.
Ilmselgelt pole Pool Muna laulatuse mõttele pihta saanud. :)
Pole ka vaene vennike aru saanud, et üks väga oluline osa kogu "protseduurist" on just see sama rituaal, kus osapooled viitsivad end kohale vedada ja "jah" öelda jne.

Kui sa ei viitsi isegi seda teha, et enda maika ülikonna vastu vahetada ja see rituaal läbi viia, siis mine ja vormista endale parem kohe leping, mis annab sulle ja su äripartnerile.. oops.. naisele/mehele/koerale samad õiguse ja kohustused mis kaasnevad abieluga.

Väga piiratud silmaringiga tegelase jaoks tähendab abielu vaid rea õiguste ja kohustuste muutumist/tekkimist jne.

Sodi peaga "see asi" kusagil terminali taga korda ajada on suht mage. Isegi väga mage.

Keegi ei käsi sul ju kirikusse ronida. Keegi ei käsi sul ka laulatust korraldada. Sa võid selle asja ka järjekorras seistes, tressipükstes ja jopes, ära ajada. 2 aasta hiljem hea meenutada, et mäletad... mäletad mida?

Tõmmata siin totakaid paralleele valimiste ja abielu vahel on veidi koomiline.
Küsimus pole "turvalisuses" ja "isiku tuvastamises"... jobu!

;)

PS! Aga võib-olla sain mida sinust valesti aru ja tegelikult sa taotletki mingi tehingu vormitamist ID kaardi abil.
PPS! Mingi hale soig papi maksmisest riigile on kuidagi eriti hale. Jah kodanik Dildo, see on tõesti ainus põhjus, miks selle sündmusele proovitakse pidulikku mekki anda. Irw

Kristjan Otsmann ütles ...

to LaLa:

minu puhul oli asjalugu nii, et laulatus toimus Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikus. Sellel oli sisuline tähtsus ning maika oli ülikonna vastu vahetet. Tegemist oli ühe väga olulise päevaga mu elus. Kahtlustan, et olukord oli kaugeltki pidulikum kui perekonnaseisuameti konveieril.

Taotlen seda, et inimesed saaksid Eestis kui e-riigis asjad aetud riigiga soovi korral digitaalselt: tulevastel kaasadel peab olema võimalus koos anda ID-kaardiga end tuvastades avaldusi ning hiljem saada e-abielutunnistus. Mööngem, et on inimesi, kelle jaoks pole perekonnaseisuameti tseremoonia oluline. Samuti on inimesi, kel napib aega, et kulutada seda perekonnaseisuametisse kohale minemiseks.

ID-kaardiga tuvastamise puhul ei ole tegemist "kähkukaga" - otsust tuleks kinnitada kuu aja pärast nagu praegugi. Mõtlemisaega on piisavalt.

PS palun kasuta mu ajaveebis edaspidi nõks viisakamat kõnepruuki. Ma olen suht hella suhtumisega leimi ega taha liiga lopsaka kõnepruugi pärast siin kommentaare modereeritavateks muuta.

Anonüümne ütles ...

Siia juurde tuleks lugeda viimase EE artiklit fiktiivsetest abieludest...

Anonüümne ütles ...

ID kaardi turvalisusest rääkides:
* praegune tehnoloogia (1024 bitine RSA võti) on turvaline veel vaid maksimaalselt 5 aastat, peale mida suudab igaüks sinu eest digiallkirja anda.
* ameeriklastel on juba praegu superarvutid, millega murtakse salajasi võtmeid.
* lisaks tehnoloogilisele nõrkusele on inimfaktori nõrkus --- sina ei kleebi oma pin koode kollase klepsuga kaardi külge, kuid väga palju inimesi teeb seda.

Võrreldes e-valimisi ja abiellumist:
* no abiellumise jälg inimese enda jaoks on tunduvalt suurem. Antud e-hääle mõju on murdosaline ja ei tekita mingit majanduslikku kahju hääletajale endale. Abiellumise majanduslik kahju võib olla tunduvalt suurem. Kui keegi suudaks sinuga vastu sinu tahtmist abielluda ja ajada näpud taha poolele sinu varale, siis on see päris suur põnts.

Abiellumine on olnud läbi aegade juuras üks toiminguid, mida peab inimene ise personaalselt toimetama --- ei ole ju seadusega lubatud ka volitada kedagi enda eest abielluma.

E-valimised aga iseenesest on minu arvates üks suur jama. Võimalused hääli moonutada on vägagi suured. kui tavavalimiste puhul peab ikka päris suure osa inimestest ära ostma, et häälelugemist võltsida, siis e-valimiste puhul on see isikute ring, keda ära tuleb osta, tunduvalt väiksem.

ID-kaardi turva on piisav netipankade jaoks (kaotus limiidi piires), kuid mitte abiellumise jaoks (kaotus kuni pool varast).

Larko ütles ...

No ei tahaks küll hästi uskuda, et õigusvastaselt teostatud tehing (abielu tekitamine kellegi tahte vastaselt) võiks kannatanule selliseid tagajärge põhjustada, sest õigusvastaselt teostatud tehing on õigustühine.

Olen nõus et osa kodanikest käib oma ID-kaardiga lubamatul lohakalt ringi, ent samas pole ma kindel kas just see on piisav põhjus ID-kaardiga teostatavaid tehinguid piirata. Äkki tuleks pigem kasuks rahva turvateadlikkusele panustada?

Kristjan Otsmann ütles ...

Ega üks välista teist.

Kuigi Arvutikaitse 2009 on pankade koodikaartide kaotamise kampaania, täidab see loodetavasti ka inimeste turvateadlikkuse suurendamise eesmärki.

Ainus, mida ma'i mõista, on see, miks selle asjaga riik pole juba varem tegelenud.

Larko ütles ...

Riik ei ole ehk sellepärast varem midagi ette võtnud, et riigi eesotsas pole seda valdkonda hästi jagavaid visionääre. Iga uue asja puhul juhtub ju sageli, et arengule jõutakse järele, mitte ei võeta ennetavaid või arengu suunavaid samme õigeaegselt ette.

Sellegi poolest, parem vast hilja kui mitte kunagi. ;-)

Anonüümne ütles ...

Mu meelest abieluga kaasnevad kohustused on märksa väiksemad, kui need, mis äriühingu asutamisega kaasneda võivad.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.