26.2.07

E-valimiste rätsepatöö

Tänavu juhtus nii, et olen e-hääletamise aegu, esmaspäevast kolmapäevani Suure Lombi taga Knoxville'is, Tennessees. Huvitav, kas Riigikogu saab ka siit e-valida end ID-kaardiga tuvastades? Proovisin järgi, saab küll.

Käes on 26. veebruari öö.

Kell 0:05. Lähen Firefoxi veebilehitsejaga lehele valimised.ee. Pistan ID-kaardi läpparisse ja login PIN1-koodiga sisse. Vastu vaatab teade: "Teie brauser kas ei toeta ActiveX komponentide kasutamist õi on komponentide kävitamine keelatud." Ausalt öeldes pole mul ainugi, kas mu brauser ei toeta ActiveX-i kasutamist või olen selle kunagi keelanud... Veel pakub leht mulle kui Windowsi kasutajale hääletamisprogrammi alla laadimist ja paigaldamist, kuid seda ma ei soovi - mu arvutis on niigi palju igasugust tarkvara.
Kell 0:06. Avan arvutis Internet Exploreri veebilehitseja ja toksin aadressireale "valimised.ee". Sattun Google'isse ja näen esimese vastena viidet lehele www.valimised.ee. Sisenen valimisteveebi.
Kell 0:07. Arvuti kuvab peaaegu sama veateate, mis Firefoxiga. Ahhaa, hääletamiseks vajalik ActiveX-i lisand on puudu. Klõpsan nuppu ja paigaldan selle.
Kell 0:08. Puuduv vidin installeeritud. Aga arvuti näitab jonnakalt lehte, mis ütleb, et hetkel e-valimisi ei toimu. No mida! Väike mõttepaus ja selgub, et probleem oli tooli ja klaviatuuri vahel. Siin on 26. veebruar ja veidi üle südaöö, aga Eestis alles sama päeva kaheksas hommikutund just alanud. E-valida saab kella üheksast. Lähen magama.

Kell 7:20. Teen ööseks tuttu pandud arvuti uuesti lahti ja proovin valimiste e-keskkonna lehte avada. Ei õnnestu, kas tõesti maas? Igaks juhuks võtan ID-kaardi arvutist, sulgen brauseri, avan selle uuesti ja pistan kaardi arvutisse. Toimib!
Kell 7:22. Olen PIN1-koodi sisestanud ja vaatan ringi lehel, mis tutvustab paari sõnaga e-hääletust. Edasi liikumise nupu pole kuskil. Veidi unise peaga nuputamist ja selgub, et hoolimata napist infost lehel on õhku ja ruumi armastav veebikujundaja paigutanud edasiliikumise nupu järgmisele kuvale - lihtsalt veidi tuli kerida. Sisestan PIN2-koodi ja hääletan.

Kell 7:24. Kodanikukohus täidetud ja soovitan teistelegi e-valimist, kuigi mõned rakenduse traagelniidid - aadressi valimised.ee kirjeldamata jätmine, aegunud tuvastamisseansist teatamine ja paar küljendusapsakat - on näha. E-hääletada saab kolmapäeva õhtuni. Kui selleks ajaks pole pea jaganud, peavad jalad jagama: tipa-tapa valimisjaoskonda. Ilmateade ennustab praegu pühapäevaks vahelduvat pilvisust paari soojakraadiga, polegi kõige halvem ilm isamaaliseks jalutuskäiguks.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sinagi siis endiselt elus :-)

Toivo Ellakvere ütles ...

"siin on 26. veebruar ja veidi üle südaöö, aga Eestis alles sama päeva kaheksas hommikutund just alanud. E-valida saab kella üheksast. Lähen magama." Eriti hea. :)

Kristjan Otsmann ütles ...

Endiselt elus :) Polnud vahepääl tiheda töö kõrvale mahti blogida, kuid nüüd - reisil olles - kulub puhkuseks ära. Päälegi oli kogemus päris huvitav ja lõpeks ka edukas.

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 License.